Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodycz w marcepanie"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10559
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4934
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10559
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4934
Składniki
Białka 6 jajek oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj ze szklanką cukru. Dodaj szklankę przesianej mąki wymieszanej dokładnie z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, dokładnie wymieszaj. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie połącz z ciemnym ciastem.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz około 30 minut. W tym czasie żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzej i zostaw do wystudzenia. Ubij kremówkę z 5 łyżkami cukru, dodaj tężejącą żelatynę. Dokładnie wymieszaj, zmiksuj na gładki krem.
Herbatę lekko posłódź, wlej wódkę. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz herbacianym ponczem, a następnie przełóż kremem. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu, schłodź.
Masę marcepanową rozwałkuj, wytnij kilka gwiazdek. Tort przykryj marcepanem, oz- dób gwiazdkami.
Czas ok. 70 min; porcja – 440 kcal cena 1,80 zł.
Biszkopt to kapryśne ciasto, które często opada. Aby temu zapobiec, należy je upuścić, trzymając tortownicę z gorącym ciastem około 30 cm nad stołem. Wstrząs sprawi, że ciasto nie opadanie podczas stygnięcia.Źródło: Świat kobiety