Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie zawijańce"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5161
Składniki
Mleko podgrzej w garnku. Dodaj cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Masło rozpuść w garnku, wystudź.
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, sól, masło, jajka, wyrabiaj ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
1/3 ciasta oderwij, rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż porcję dżemu, zwiń w rulon, pokrój na kawałki ok. 7 cm długości. Powtórz wszystko jeszcze dwa razy.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem, piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z pieca posyp cukrem pudrem.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień