Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie szaszłyki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 140
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 110
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 140
Składniki
Usuń skórę z dojrzałego arbuza. Pomagając sobie czubkiem ostrego noża, usuń pesteczki. Specjalną łyżeczką do melona wydrąż czerwone kuleczki miąższu.
W ten sam sposób przygotuj żółte oraz zielone kulki z miąższu obydwu melonów. Owocowe umieść w misce. Przygotuj 24 patyczki do szaszłyków.
Na każdy patyczek nadziewaj na przemian kulkę zielonego melona, białą piankę marshmallow, kulkę żółtego melona, różową piankę marshmallow oraz czerwoną kulkę arbuza. Jeśli nie masz specjalnej łyżeczki do wydrążania kulek, pokrój miąższ w równej wielkości kwadraciki.
Owocowe szaszłyki ułóż na półmisku. Jeśli chcesz, możesz także powbijać je pionowo w połówkę arbuza lub melona. Przygotuj sosy.
Kremówkę wlej do rondelka. Wrzuć połamaną czekoladę. Ogrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści, a połączą (nie dopuść jednak do zagotowania). Sos przelej do miseczki. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem do smaku. Wlej do osobnej miseczki. Podawaj do szaszłyków.
24 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 80 kcal, cena 90 gr.
Szaszłyki możesz urozmaicić, nadziewając słodkie winogrona.Źródło: Świat kobiety