Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie serduszka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 247
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 247
Składniki
Drożdże rozkrusz i wsyp do połowy letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i poczekaj, aż wyrośnie zaczyn. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaj żółtka i ucieraj jeszcze przez chwilę.
Posól przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, utartą masę maślaną, rum, resztę letniego mleka i ugnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką tortową na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Przykryj serwetką i odstaw jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto znów wyrośnie, za pomocą foremki wykrój z niego serduszka.
Usmaż je z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie odłóż serduszka na metalową kratkę, aby ściekł z nich zbędny tłuszcz (dodatkowo odsącz na ręczniku papierowym). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Idealne na walentynki
Czas: ok. 50 minut | Poziom: średni |30 sztuk, 95 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień