Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie semifreddo"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20699
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 55
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5206
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20699
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 55
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5206
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 74
Składniki
Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. W rondelku zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier. Wsyp orzechy. Masę wylej na pergamin, wystudź, następnie pokrusz.
Żółtka ubij na puch z ziarenkami wanilii, zaś białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę połącz z mascarpone, a następnie delikatnie wmieszaj najpierw żółtka, potem białka i orzechy. Przełóż do keksówki wyłożonej folią.
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie cienkim strumieniem wylewaj ją na masę, rozprowadzając po powierzchni patyczkiem. Włóż deser na minimum 5 godzin do lodówki – pozostanie lekko miękki.
Przed podaniem udekoruj wierzch czekoladą, orzechami i malinami.
Czas przygotowania: 50 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 300. Stopień trudności: średni.Źródło: Telemax