Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie pierogi ze śliwkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę. Robię wgłębienie. Do dołeczka wlewam olej. Wsypuję sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam rękoma gładkie, elastyczne ciasto, powoli dolewając gorącą wodę.
Gotowe ciasto dzielę na porcje. Każdą cienko rozwałkowuję na stolnicy lekko oprószonej mąką. Z placków szklanką wycinam kółka. Na każde kółko nakładam śliwkę. Składam krążki na pół i mocno zlepiam, formując ozdobne brzegi.
W garnku gotuję lekko posoloną wodę. Pierogi ostrożnie wkładam do wrzątku. Gotuję ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Potem wyjmuję łyżką cedzakową. Ugotowane pierogi układam na talerzach.
Masło topię na patelni. Polewam nim pierogi. Posypuję je cukrem i cynamonem.Źródło: Naj