Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodkie pianki z galaretką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 740
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 300 ml gorącej wody. Rozlewam do osiemnastu silikonowych foremek na muffinki. Odstawiam, by zastygła. Gotuję 110 ml mleka, zdejmuję z ognia, rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny.
250 ml śmietany ubijam z cukrem. Dodaję ostudzone mleko oraz połowę startej na tarce o dużych oczkach mlecznej czekolady.
Masę rozlewam na zastudzonych galaretkach. Wkładam do lodówki i chłodzę.
Pozostałą żelatynę moczę w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuszczam na parze. Pozostałe mleko podgrzewam, dodaję resztę czekolady. Gdy się rozpuści, zdejmuję z ognia i wlewam żelatynę. Żółtka ucieram z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewam mleko, mieszając trzepaczką.
Resztę śmietany ubijam z pozostałym cukrem pudrem, dodaję do masy. Mieszam i nakładam po porcji na zastudzone białe pianki. Chłodzę kilka godzin. Przekładam na talerzyki i ew. dekoruję bakaliami.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Tina