Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodki kisiel żurawinowy"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 98
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6596
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 163
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1227
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5702
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 98
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6596
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 163
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1227
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5702
Składniki
Żurawiny przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Do garnka wlej 1 l wody, zagotuj. Na wrzątek wrzuć przebrane owoce żurawiny. Gotuj 2-3 minuty. Część wyjmij, odłóż. Resztę przetrzyj przez sito do wywaru.
Wywar z przetartymi owocami ponownie zagotuj. Dodaj cukier i korę cynamonu. Do szklanki wlej 100 ml zimnej wody, rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotującego się wywaru żurawinowego.
Cały czas mieszając, gotuj kisiel kilka minut. Gdy zrobi się gęsty, wsyp odłożone wcześniej całe owoce żurawiny. Jeszcze chwilę og- rzewaj razem. Kisiel z owocami rozlej do salaterek (usuń cynamon). Odstaw do schłodzenia.
Cena 4 zł, porcja – 70 kcal, 4 porcje czas ok. 15 min;Źródło: Świat kobiety