Slodkawielkanoc - Śmietankowy puch

Slodkawielkanoc - Śmietankowy puch
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia882
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne!

Składniki

  • Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 masło, 2 łyżki kakao, ¼ szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Składniki na krem: 250g serka mascarpone, 500ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru,

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i masło wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy 1/2 szklanki.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC w formie o wymiarach ok 20x30cm. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.

    Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Czekoladowy sos (1/szklanki) rozrzedzamy delikatnie mlekiem (mniej więcej do 3/4 objętości szklanki). Takim płynem sączymy przekrojone części biszkoptu. Przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 29 września 2019
Cudo!
krcha 01 kwietnia
Najpierw porcjami mąkę, a potem przesianą mąkę... A co z ubitymi białkami?
Składniki
  • Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 masło, 2 łyżki kakao, ¼ szklanka wody,
  • 2 szklanki mąki, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Składniki na krem: 250g serka mascarpone, 500ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru,
Składniki