Slodkawielkanoc - Sernik tradycyjny

Slodkawielkanoc - Sernik tradycyjny
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Zwykły, tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Oblany polewą czekoladową. Coś pysznego. Polecam :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 100 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 nakrętki ekstraktu migdałowego
  • 1 kg. sera sernikowego ( miałam w wiaderku)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 rządek czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier, wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać masło, wysiekać.
    Wbić jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto.
    Prostokątną blaszkę, posmarować margaryną
    i posypać bułką tartą.
    Odrywać, po kawałku ciasta i wylepić spód blaszki.
    Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
    Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec 15- 20 minut.

  2. Przygotować masę serową.
    Masło utrzeć z cukrem. Następnie, dodawać po dwa żółtka, cały czas ucierać.
    Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt migdałowy.
    Na końcu, po łyżce dodawać twaróg, nadal ucierając.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (dodać też białko, które zostało od ciasta)
    Ubitą pianę, stopniowo wmieszać łyżką do masy serowej.

  3. Następnie, wyłożyć masę na wystudzone ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik
    i zostawić w nim sernik do wystudzenia.

    Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę.
    Wszystko roztopić w kąpieli wodnej.
    Tak przygotowana polewą, udekorować wystudzony sernik.

Komentarze do przepisu (1)

szpileczkiibabeczkiblog 28 października 2019
Apetyczne ;)
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 100 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • 9 jajek
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 nakrętki ekstraktu migdałowego
  • 1 kg. sera sernikowego ( miałam w wiaderku)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 rządek czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
Składniki