Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie pijam kawy, ale uwielbiam kawowe wypieki! Zwykłe tiramisu jest mi doskonale znane, ale wersja sernikowa to nowość, którą z całego serca polecam:). Całość nie jest przesadnie słodka a smak kawy wyczuwalny, ale nie dominujący.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 169
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 236
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 75
...ale pyszny.
Odsłon: 169
Składniki
Przygotowujemy spód: miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku wraz z kawą i mlekiem. Dodajemy do masy wraz z jajkiem i mąką - miksujemy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm, w masę wciskamy biszkopty tak by zakryły całe dno. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Studzimy, po czym nasączamy biszkopty kawą.
Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, pozostawiamy w nim sernik jeszcze na minimum 30 minut. Całkowicie wystudzony sernik przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Górę ozdabiamy kiedy sernik będzie już schłodzony. 100g czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią górę i boki ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do powstania sztywnej piany. Rozsmarowujemy na górze ciasta. Biszkopty namaczamy w kawie, wykładamy na śmietanę. Posypujemy 50g startej czekolady.