Slodkawielkanoc - Różowa Panienka

Slodkawielkanoc - Różowa Panienka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: paolineczka
Kilka dni temu mnie i Filipka odwiedziła Gosia z córcią Alicją. Na tą okazję trzeba było upiec ciacho ???? Wymyśliłam więc Różową panienkę. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu , niewiele kosztuje. A jest pysznościowe !

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek L
  • 2 budynie malinowe
  • 2/3 szkl curku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 2 budyn + 700 ml mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • Śmietanka: 400 g śmietanki kremówki 36 %
  • 1/2 szkl curku pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 70 ml wrzątku
  • Dodatkowo: 1 słoik wiśni wydrylowanych
  • blaszka 23×23

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Gdy to nastąpi dodajemy cukier i miskujemy około 4 minuty. Dodajemy żółtka. Gdy się wkręcą dodajemy suche składniki i mieszamy .

    2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekanrika nagrzanego do 180 stopni. I pieczemy około 45 minut. Studzimy

    3. Krem : Do garnka wlewamy 600 ml mleka , dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałych 100 ml mleka dodajemy budynie i mieszamy. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Studzimy

    4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy budyń.

    5. Śmietanka: Do kubka dodajemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Do śmietanki dodajemy cukier i ubijamy, gdy się ubije dodajemy cały czas miksując żelatynę.

    6. Biszkopt przekrawamy na pół, i obie połówki nasączamy lekko wodą

    7. Układanie ciasta : Biszkopt , wiśnie,krem budyniowy, biszkopt, , krem budyniowy, wiśnie, śmietanka. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 22 stycznia 2018
Jaka apetyczna panienka :)))
paolineczka 23 stycznia 2018
Oj bardzo :-)
Składniki
  • Biszkopt: 5 jajek L
  • 2 budynie malinowe
  • 2/3 szkl curku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 2 budyn + 700 ml mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • Śmietanka: 400 g śmietanki kremówki 36 %
  • 1/2 szkl curku pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 70 ml wrzątku
  • Dodatkowo: 1 słoik wiśni wydrylowanych
  • blaszka 23×23
Składniki