Słodka czekoladowa kiełbaska

Słodka czekoladowa kiełbaska
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fioreborne
Dla mnie to smak dzieciństwa i to jest pierwszy deser który kiedyś dawno zrobiłam samodzielnie. Dzieci bardzo go lubią!

Składniki

  • Biszkopty 500-600 g
  • mleko słodkie zagęszczone gotowane 1 puszka
  • masło miękkie 200 g
  • kakao 5 łyżek (można mniej albo wiecej)
  • orzechy włoskie (można inne) 100 g
  • parę kropelek aromatu waniliowego

Przygotowanie

  1. Orzechy lekko podsmażyć na suchej patelni, wystudzić i drobne posiekać.

  2. Biszkopty zmielić.

  3. W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Można dodać troche koniaku albo wódki, albo likieru czekoladowego lub kawowego (w przypadku jeżeli deser nie dla małych dzieci).

  4. Jeżeli masa będzie za rzadka dodajcie jeszcze zmielonych biszkoptów, a jeżeli za gęsta, dodajcie zagęszczone mleko.

  5. Z czekoladowej masy zformować "kiełbaske", zawinąć w folię aluminiową, dać do zamażarki na parę godzin do utwardzenia.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 05 listopada 2016
Super zdrowe... Zakładając, że weżmiemy mleko kondensowane niesłodzone, to w efekcie otrzymamy słodki przysmak... Czytaj całość »
Super zdrowe... Zakładając, że weżmiemy mleko kondensowane niesłodzone, to w efekcie otrzymamy słodki przysmak całkowicie pozbawiony cukru...
Składniki
  • Biszkopty 500-600 g
  • mleko słodkie zagęszczone gotowane 1 puszka
  • masło miękkie 200 g
  • kakao 5 łyżek (można mniej albo wiecej)
  • orzechy włoskie (można inne) 100 g
  • parę kropelek aromatu waniliowego
Składniki