Słodka bułka z serem

Słodka bułka z serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Jest to słodka bułka z nadzieniem serowym. Do przygotowania tej słodkiej przekąski użyłam sera półtłustego. Dzięki temu nieco odchudziłam przepis. Samo przygotowanie i upieczenie zajmuje nieco czasu, ale warto. Bułeczki wyszły miękkie, niesłodkie. Doskonałe na drugie śniadanie.

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
  • mleko 100 ml
  • świeże drożdże 20 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa serowa
  • biały ser 500 g
  • cukier 100 g
  • dekoracja
  • cukier puder 100 g
  • woda 30 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa 30 g

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka, mąki i cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, żółtka mieszamy. Dodajemy roszczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do podwojenia swojej objętości.
    Masa serowa: Ser mielimy. Dodajemy cukier. Mieszamy do momentu połaczenia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Lekko wałkujemy. Kładziemy łyżkę masy serowej. Zawijamy sakiewkę. Wszystkie bułeczki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach. Studzimy.
    Dekoracja: Cukier puder, sok z cytryny i wodę łączymy ze sobą. Lukrem dekorujemy bułeczki. Posypujemy skórką pomarańczową i cytrynową.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Składniki
  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
  • mleko 100 ml
  • świeże drożdże 20 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa serowa
  • biały ser 500 g
  • cukier 100 g
  • dekoracja
  • cukier puder 100 g
  • woda 30 ml
  • sok z cytryny 30 ml
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa 30 g
Składniki