Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowy placek z kruszonką"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Śliwki (najlepiej węgierki) przepołowić, usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: do miseczki przesiać mąkę, dodać 1 torebkę cukru wanilinowego, 30 dag cukru, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Dołożyć żółtko i masło.
rozcierać palcami, aż powstaną grud ki. Blachę o wymiarach 32 x 38 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie blachy równomiernie rozsypać 3/4 kruszonki. Docisnąć dłonią. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z jajkami, resztą cukru, ostatnim cukrem wanilinowym oraz proszkiem budyniowym.
Na podpieczonym spodzie kruszonkowym rozłożyć śliwki (przecięciem do góry). Zalać masą śmietanową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 45 minut.Źródło: Życie na gorąco