Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia, podstawową bazą jest ciasto na murzynka.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
CIASTO: margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i 5 łyżek wody - gotujemy ok. 5 min. Gdy nasza polewa wystygnie, dodajemy do niej 1 jajko, 5 żółtek, mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wszystko mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z ciastem. Blaszkę o wymiarach 24 x 29 cm wykładamy papierem do pieczenia a na sam spód układamy biszkopty, które smarujemy powidłami i składamy po dwa. Na to wszystko wylewamy pomalutku przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 35 min. w 180' C.
KREM: Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i w niej rozpuszczamy budyń, cukier, żółtka i mąkę - wszystko dobrze mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, po tym czasie wlewamy roztwór budyniowy i cały czas mieszając gotujemy. Powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia a później ucieramy go z miękkim masłem. Tak przygotowany krem wykładamy na zimne ciasto. POLEWA: margarynę, cukier, mleko i kakao, rozpuszczamy w garnuszku i gotujemy przez chwilkę. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto. SMACZNEGO !!!!!