Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwkowe tartaletki z budyniem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Zimne masło posiekaj ostrym nożem razem z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wsyp mąkę przesianą razem ze szczyptą soli. Dodaj żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Foremki wylep zimnym ciastem. Nakryj folią aluminiową i wysyp suchym grochem, aby spody nie wyrosły. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Wystudź.
Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Śliwki opłucz, wydryluj, pokrój na ósemki. Wystudzone korpusy tartaletek wypełnij tężejącym budyniem. Na wierzchu ułóż kawałki śliwek. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną.
Czas 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety