Śliwkowe bułeczki

Śliwkowe bułeczki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Coś słodkiego do kawki zawsze jest mile widziane, bułeczki drożdżowe z powidłami

Składniki

  • Składniki na rozczyn:
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 2 szklanki mleka ciepłego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na rozczyn łączymy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia
    2. Do miski dużej wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, wsypujemy cukier, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy mleko oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia

  2. 3. Kiedy ciasto już podwoiło objętość, ręką urywamy po kawałku ciasto, w środku umieszczamy po łyżeczce powideł śliwkowych i zawijamy dokładnie robiąc, kuleczki
    4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C

  3. 5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
    6. Smacznego

Składniki
  • Składniki na rozczyn:
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 2 szklanki mleka ciepłego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • Niepełna szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki
Składniki