Śliwki węgierki w kruchym cieście.

Śliwki węgierki w kruchym cieście.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Upieczone śliwki węgierki w kruchym cieście z pianką cytrynową.

Składniki

  • śliwki węgierki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • szklanka 250 ml
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • masło 20 dag
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 8 jajek
  • cukier szklanka 250 ml
  • kisiel cytrynowy 76 g

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, osuszamy i drylujemy przecinając każdą na równe połówki. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców. Wierzch warstwy piany posypujemy startym na dużych oczkach zamrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 września
Pyszności ;)
Składniki
  • śliwki węgierki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • szklanka 250 ml
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • masło 20 dag
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 8 jajek
  • cukier szklanka 250 ml
  • kisiel cytrynowy 76 g
Składniki