Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki w lekkim placku"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Owoce mieszamy z łyżką cukru i trzema łyżkami wody. Odsączamy, a sok zachowujemy.
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy szczyptę soli, 50 g cukru, cukier waniliowy i miksujemy, aż powstanie jasnokremowa, gładka masa.
Białka ubijamy z 50 g cukru na sztywną, gładką pianę.
Śmietanę łączymy z sokiem odsączonym ze śliwek, dokładnie mieszamy.
Do utartych żółtek dodajemy powoli śmietanę z sokiem, mieszamy, a następnie partiami przesianą mąkę, miksujemy. Na koniec łączymy z pianą z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wciskamy śliwki i pieczemy 35–45 minut w 180oC.
Placek posypujemy obficie cukrem pudrem. Możemy go podać na ciepło, np. z lodami waniliowymi.Źródło: Rewia