Śliwki suszone w cieście

Śliwki suszone w cieście
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka białego wina
  • 8 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 100 g migdałów
  • Mąka do obtoczenia
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • Brązowy cukier wymieszany z cynamonem (posypka)

Przygotowanie

  1. Śliwki zalać czerwonym winem i moczyć ok. 30 min. Żółtko utrzeć z cukrem ,wymieszać z białym winem ,mąką i oliwą. Białko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 30 min. Śliwki osączyć a w miejsce pestek włożyć po jednym obranym migdale. Obtoczyć w mące ,zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wyjąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręcznik papierowy. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze do przepisu (2)

amaz 01 listopada 2013
To może być dobre! :)
GREGORHSPEED 01 listopada 2013
Najlepiej smakuje na ciepło ;)
Składniki
  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka białego wina
  • 8 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 100 g migdałów
  • Mąka do obtoczenia
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • Brązowy cukier wymieszany z cynamonem (posypka)
Składniki