Śliwki pod słodką kruszonką

Śliwki pod słodką kruszonką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Prosty deser z owocami, który uwielbiam i bardzo często przygotowuję. Można go zrobić błyskawicznie używając dowolnych owoców.

Składniki

  • śliwki węgierki lub Kobyłki* 500 g (mrożone)
  • cukier 3 łyżki
  • kruszonka:
  • masło 70 g
  • cukier 70 g
  • mąka pszenna Wawelska 140 g
  • dodatkowo:
  • liście świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie

  1. *Nazwa raczej zwyczajowa, odnosząca się do kształtu wyżej wspomnianego owocu. Próbowałam wyszperać w necie jaka to może być odmiana śliwy, bo owoce duże, pyszne, miąższ łatwo odchodzi od pestki. Z moich poszukiwań wychodzi, że to Opal, ale 100% pewności nie mam. U nas te śliwy są odkąd pamiętam i zawsze mówiło się na nie Kobyłki.


    Śliwki odmrażamy, mieszamy z cukrem, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do momentu ich połączenia.

    Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30- 40 minut, do zrumienienia kruszonki.

    Dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy.

  2. Uwaga: Śliwki mrożone najlepiej wyjąć wieczorem z zamrażarki i następnego dnia rano można ich użyć. Warto odmrażać je na sicie zawieszonym w garnku, wówczas sok ściekający do garnka będzie można wykorzystać do przygotowania kompotu.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 17 sierpnia
Ale musiało być smakowicie!
Maudie 20 sierpnia
Uwielbiam :)
konhambos 29 sierpnia
Po rabarbarze, sliwki sa moimi ulubionymi owocami pod kruszonka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śliwki węgierki lub Kobyłki* 500 g (mrożone)
  • cukier 3 łyżki
  • kruszonka:
  • masło 70 g
  • cukier 70 g
  • mąka pszenna Wawelska 140 g
  • dodatkowo:
  • liście świeżej mięty lub melisy
Składniki