Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaki gruszkowo-żurawinowe"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Składniki
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wymieszaj. Wlej trochę letniego mleka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z reszty mąki, cukru, letniego mleka, miękkiego masła, jajka, szczypty soli i zaczynu zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Obierz gruszki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Włóż je do rondelka, zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotuj przez chwilkę. Pod koniec dodaj żurawinę i poczekaj, aż masa wystygnie.
Rozwałkuj z ciasta prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę gruszkową i zwiń w roladę. Od razu pokrój roladę w plasterki i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciastka do przyrumienienia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 25 minut. Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 327 kcalŹródło: Na żywo