Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki na sałacie"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 672
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 672
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Składniki
Sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na małe kawałki. Rozłóż na talerzach.
Plastry szynki rozłóż, posmaruj serkiem, posyp odrobiną posiekanych lub suszonych ziół. Zwiń szynkę w roladki. Odstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.
Przygotuj owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i pozostaw na sicie do osączenia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie odszypułkuj. Rozsyp na porcjach mieszanki sałat.
Tosty zrumień w tosterze, na rozgrzanej suchej patelni albo w piekarniku. Foremkami do ciasteczek wytnij wiosenne motylki lub serduszka (albo inne kształty).
Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną miodu. Na koniec do sosu dodaj świeże lub suszone zioła, dokładnie wymieszaj .
Sosem skrop porcje sałatki. Schłodzone ruloniki pokrój w plasterki. Szynkowymi ślimaczkami obłóż sałatkę. Podawaj z grzankami.
czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety