Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śledziowa sałatka z grzankami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14865
Polecam.
Odsłon: 447
Szybka i smaczna
Odsłon: 14865
Polecam.
Odsłon: 447
Składniki
Filety osącz z oleju, opłucz starannie i osusz. Jeśli śledzie są bardzo słone, możesz je zalać wodą i odstawić na godzinę do wymoczenia.
Przygotowane płaty pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Jeśli jest bardzo ostra, sparz ją na sicie wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą.
Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą i pokrój w grube plasterki, a potem na ćwiartki. Opłucz i oczyść z włókien łodygi selera naciowego. Posiekaj je w krążki. Umyty i osuszony koperek grubo posiekaj.
Opłucz i osusz liście sałaty. Rozłóż je na tale rzach lub jednym większym półmisku. Na sałacie porozkładaj śledzie. Posyp je cebulą, kawałkami selera i ogórka.
Sok z cytryny utrzyj z 5 łyżkami oleju i łyżką musztardy. Dopraw cukrem oraz pieprzem, polej sałatkę.
Tosty opiecz w tosterze lub zrumień na suchej patelni, pokrój w kosteczkę. Posyp sałatkę. Udekoruj koperkiem.
Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze w smaku śledzie to matiasy, czyli młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Śledzie z mleczem i ikrą, tzw. pełne (poławiane od lipca do września), są bardziej tłuste i słone. Ryby łowione od października (tzw. puste), są natomiast najchudsze. Źródło: Świat kobiety