Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śledzie w sosie śmietanowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1247
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27494
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 175
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 201
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1247
Składniki
Opłucz filety śledziowe, włóż do miski i zalej mlekiem. Zostaw na 2-3 godziny.
Obierz jabłko i cebule. Jabłko zetrzyj na grubej tarce, cebule drobno posiekaj. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Wyjmij śledzie z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na kawałki długości ok. 4 cm. Ułóż na półmisku. Wyłóż na wierzch sos śmietanowy. Posyp po wierzchu drobno posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.
Śledzie można przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Należy je pokroić, przełożyć do słoika i zalać olejem. Przed podaniem wystarczy je dokładnie osączyć z oleju, osuszyć i zalać sosem.
Dla 6 osób, czas 3 godz., 210 kcal, 2 zł porcjaŹródło: Olivia