Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śląskie makówki"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 80
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1082
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 80
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1082
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 119
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Zmiel bardzo drobno mak (najlepiej młynkiem ręcznym, a nie elektrycznym).
Do garnka wlej odrobinę wody i zagotuj. Następnie dodaj mleko. Do gotującego się mleka wsyp partiami cukier. Nie musisz dawać całych sześciu łyżek, mleko powinno być jednak dość słodkie.
Dodaj mak, masło oraz rodzynki i gotuj około 60 minut, bardzo często mieszając (żeby mak nie przywarł do dna garnka). W trakcie gotowania dolewaj mleko, a około 10 minut przed końcem wrzuć posiekane migdały. Wymieszaj i ostudź.
Na dno przezroczystego dekoracyjnego naczynia wylej warstwę słodkiego maku, następnie ułóż warstwami pokrojone w plastry bułki, znów mak i płatki migdałów. I tak na przemian.
Ostatnią, górną warstwą ma być mak, udekorowany całymi migdałami. Schłodź przed podaniem.Źródło: Tele Tydzień