Śląski kołacz z makiem

Śląski kołacz z makiem
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: joagula
Ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • 4 dkg, drożdży
  • 10 dkg, margaryny
  • 2, jajka
  • 15 dkg, cukru
  • ok. 1 szkl., mleka
  • 750 g, gotowej masy makowej
  • 3 szkl., mąki
  • Kruszonka
  • 1/2 szkl., mąki
  • 5 dkg, margaryny
  • 4 łyżki, cukru
  • olejek waniliowy

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka, cukru i mąki. Całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia.

  3. Kruszonka: Margarynę, cukier, mąkę I olejek zagnieść i odstawić.

  4. Ciasto wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wysmarowaną margaryną. Na górę wyłożyć mak i kruszonkę. Piec ok. 30 min w temp.180st C ( najlepiej sprawdzać czy ciasto od dołu ma brązowy kolor). SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (6)

zuzannadudczak 05 lutego 2011
Upiekłam dzisiaj z podwójnej porcji. Są pyszne - bardzo szybko znikają z talerza - fakt! Zuza
zuzannadudczak 05 lutego 2011
jeżeli piszesz o śląskim cieście to powinien się nazywać KOŁOCZ, na Śląsku piecze się kołocze a nie... Czytaj całość »
jeżeli piszesz o śląskim cieście to powinien się nazywać KOŁOCZ, na Śląsku piecze się kołocze a nie kołacze, bo kołacze to nie ta gwara!!!
Hanyska 05 lutego 2011
Ślonzki to jest kołoc, anie kołocz!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 dkg, drożdży
  • 10 dkg, margaryny
  • 2, jajka
  • 15 dkg, cukru
  • ok. 1 szkl., mleka
  • 750 g, gotowej masy makowej
  • 3 szkl., mąki
  • Kruszonka
  • 1/2 szkl., mąki
  • 5 dkg, margaryny
  • 4 łyżki, cukru
  • olejek waniliowy
Składniki