shortbread

shortbread
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
co tu dużo pisać te ciasteczka są przepyszne!!!! ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień, a nawet mrozić, ja tego nie sprawdzę bo w pół dnia prawie wszystkie zniknęły!!!

Składniki

  • 95g mąki pszennej
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • 50g cukru pudru
  • 113g zimnego lekko solonego masła*
  • cukier puder do posypania (ja nie posypywałam)
  • *jeśli używamy masła niesolonego, wystarczy, że dodamy do ciasta szczyptę soli

Przygotowanie

  1. Smarujemy masłem kwadratową formę o boku ok. 21cm. Na stole mieszamy obie mąki z cukrem i solą (jeśli ją dodajemy). Zimne masło kroimy nad mąką na kawałki i wyrabiamy całość palcami, wciskając masło w mąkę, jak przy wyrabianiu kruszonki. Kończymy wyrabianie właśnie wtedy, gdy ciasto będzie wyglądało jak okruszki.

  2. Wciskamy ciasto w formę, rozprowadzamy i wygładzamy najlepiej jak się da. Polecam wykonanie linii cięć na cieście jeszcze przed pieczeniem, będzie zdecydowanie łatwiej pokroić (można je kroić na kwadraty, trójkąty albo paluszki; można też ponakłuwać widelcem).

  3. Nagrzać piekarnik do 150 stopni, piec ok. 40 minut, ale obserwować - ciastka mają zachować jasny kolor. Po upieczeniu, ostudzeniu i pokrojeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 26 sierpnia 2018
Wiem jak pyszne są takie ciasteczka. Już piekłam, robiąc wzór rombów na okrągłych ciastkach.:)
SlodkoSlodka83 26 sierpnia 2018
Fajne :-) Zapisuje ;-)
Składniki
  • 95g mąki pszennej
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • 50g cukru pudru
  • 113g zimnego lekko solonego masła*
  • cukier puder do posypania (ja nie posypywałam)
  • *jeśli używamy masła niesolonego, wystarczy, że dodamy do ciasta szczyptę soli
Składniki