Sezonowe ciasto drożdżowe

Sezonowe ciasto drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ciacho50
Rolada z cukinią, polecam :)

Składniki

  • 550 g. mąki pszennej, 750 g. masła
  • 1 jajko, 20 g. świeżych drożdży, łyżeczka soli
  • 2 cukinie ze skórką, zioła bazylii, tymianku i rozmarynu, olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wdrobić drożdże, dosypać trzy łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Po tym czasie dosypać resztę mąki i i sól, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, stopniowo dodawać roztopione masło. Ugniatać, aż będzie miękkie i sprężyste.
    Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    W tym czasie, najlepiej przygotować cukinię. Pokroić i podsmażyć na patelni z przyprawami. i solą.
    Pozostałość po smażeniu nie wyrzucać, przyda się do posmarowania ciasta po upieczeniu.

    Po godzinie ciasto krótko zagnieść. Rozwałkować i zawinąć w nie cukinię. Uformować roladę.
    Piec w podłużnej blaszce 30-40 minut w 150-160*- Opcja dół


    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 01 czerwca 2018
Swietny przepis!
Futka 01 czerwca 2018
Pyszności! <3
GREGORHSPEED 02 czerwca 2018
Świetne! <3 Pyszne połączenie <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 550 g. mąki pszennej, 750 g. masła
  • 1 jajko, 20 g. świeżych drożdży, łyżeczka soli
  • 2 cukinie ze skórką, zioła bazylii, tymianku i rozmarynu, olej do smażenia
Składniki