Sezon na faworki

Sezon na faworki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: LIDIA2
Najsmaczniejsze faworki na świecie

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Cukier puder do posypania
  • 1 łyżka spirytusu
  • piwo jasne
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i po troszeczku piwa. Tyle piwa, żeby zagnieść na jednolitą masę.

    2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki.
    Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
    Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały.
    Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

    3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

    Smacznego
    Są kruchutkie i wyśmienite w smaku.

Składniki
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Cukier puder do posypania
  • 1 łyżka spirytusu
  • piwo jasne
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • olej lub smalec do smażenia
Składniki