Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3058
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3058
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 210
Składniki
Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze, dodaj 2 łyżki cukru i 1 op. cukru waniliowego.
starannie zagnieć, dolewając tyle ciepłego mleka, by powstało elastyczne, gładkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj je na 2 grube placki. Utrzyj 30 dag twarogu z 5 dag masła i 5 dag cukru. Dodaj łyżkę budyniu w proszku. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj. Jeden z placków posmaruj masą serową. Obydwa placki zwiń. Rulony spleć.
Ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wieniec. Posmaruj go roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 st.Źródło: Tina