Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowiec z jabłkami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13733
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 11
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13733
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 11
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Składniki
Mąkę wymieszać z płatkami zbożowymi i brązowym cukrem. Dodać 36 dag masła i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta na kruszonkę (schłodzić).
Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Spód wylepić 2/3 porcji ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Jabłka wymieszać z cynamonem i 3 łyżkami białego cukru.
Twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z 10 dag białego cukru, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Wbić jajka, wsypać mąkę ziemniaczaną. Dobrze utrzeć mikserem.
Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie. Na serze rozłożyć kawałki jabłek. Z odłożonego ciasta zrobić kruszonkę, czyli porwać w rękach na drobne kawałeczki i posypać nimi wierzch placka. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec jeszcze około 30 minut.
Pozostałe 10 dag białego cukru skarmelizować na patelni. Zdjąć z ognia.
Wymieszać z kremową śmietaną i resztą masła. Przelać do metalowej miseczki i odstawić do wystudzenia. Potem sosem karmelowym polać upieczone ciasto.Źródło: Życie na gorąco