Serowiec jabłkowy

Serowiec jabłkowy
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olala
Może trochę pracochłonny ale jaki smak!!!!

Składniki

Przygotowanie

  1. Z mąki, 1,5 kostki margaryny, 1,5 szkl cukru,3 jaj, 2 żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec najlepiej dzień wcześniej.

  2. Ser zemleć. Ubić 3 białka, dodać 3 żółtka i 1 szkl cukru. Ucierając, dodać roztopioną i wystudzoną margarynę (masło) 0,5 kostki, ser i ok. szklanki mleka. Utarty ser włożyć do garnka i zagotować, ciągle mieszając. 2 budynie rozpuścić w pozostałym mleku, wlać i zagotować z serem. Gorącą masę serową wyłożyć na 1 placek i przykryć drugim.

  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem- 0,5 szkl. Jeżeli jabłka są słodkie to cukru może być mniej. Galaretkę wsypać pod koniec smażenia jabłek i wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na placek i przykryć następnym.

  4. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

  5. Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego "Serniki". Zmniejszyłam tylko ilość cukru w serze i jabłkach. Sprawdzony!!! Pycha !!! Polecam!!!!

Komentarze do przepisu (10)

wioleta333 08 kwietnia 2010
super serniczek .......
wiola1100 09 kwietnia 2010
wygląda pysznie
Korcia 09 kwietnia 2010
na pewno pyszny dodaje do ulubionych:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki