Serowe pierożki z jabłkami

Serowe pierożki z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: karmeloVe
Pyszne pierożki serowe z nadzieniem,w sam raz do kawy.Łatwe do przygotowania.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag zmielonego twarogu
  • 30 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • Farsz:
  • około 750 dag jabłek
  • cukier wg uznania
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Lukier:
  • 100 g cukieru puderu
  • około 3 łyżki zimnej wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Następnie schłodzić go w lodówce przez 2h.

  2. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotować farsz. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gotować je na małym ogniu kilka- kilkanaście minut. Często mieszać,żeby się nie przypaliły. Dosłodzić je wg uznania. Po zdjęciu z ognia ostudzić i dodać cynamon. (Jeżeli farsz jest za rzadki, dodać około 2 łyżki budyniu w proszku np.śmietankowego)

  3. Wyjąć z lodówki.podzielić na dwie części,żeby łatwiej było rozwałkować. Wałkować na grubość około 5mm podsypując obficie mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 8,5 cm ( tak żeby się mieściły w foremce do pierogów,żeby je ładnie skleić,ja wykorzystuję do wykrawania odwrotną stronę foremki).

  4. Na wykrojony krążek nakładać farsz jabłkowy i formować pierożek. Gotowe pierożki układać na wysmarowanej blaszce w niewielkich odstępach.

  5. Piec w temp.180 st, około 20 minut na ładny złoty kolor. Gdy pierożki są w piecu zrobić lukier. Do niewielkiej ilości cukru pudru dodać trochę wody,można dodać odrobinę soku z cytryny. Wymieszać lukier,powinien być gęsty żeby ładnie się trzymał na ciastkach,jeżeli jest za rzadki dosypać pudru,a jak za bardzo gęsty dodać odrobinę wody. Jeszcze ciepłe pierożki polukrować. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 01 maja 2015
Pyszne :)
Składniki
  • Ciasto:
  • 30 dag zmielonego twarogu
  • 30 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • Farsz:
  • około 750 dag jabłek
  • cukier wg uznania
  • pół łyżeczki cynamonu
  • Lukier:
  • 100 g cukieru puderu
  • około 3 łyżki zimnej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
Składniki