Serowe pączki.

Serowe pączki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na serowe pączki. Tym razem do ich wykonania użyłam sera białego. Pączki przygotowuje się bardzo szybko, miksujemy ciasto, od razu smażymy, pudrujemy i gotowe. Są one niezwykle pyszne i mięciutkie. Zróbcie koniecznie na podwieczorek. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki octu
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy kilka chwil, na koniec wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy ocet, dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto jest dość gęste.

  2. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.

  3. Usmażone wyjmujemy, najlepiej łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

  4. Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.

Komentarze do przepisu (14)

slodkisentyment 08 lutego 2019
Uwielbiam serowe pączucie. To prawdziwy smak z dzieciństwa :) Super :)
SlodkoSlodka83 08 lutego 2019
Moje ulubione :-)
Docherro 08 lutego 2019
Śliczne i smaczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe łyżeczki octu
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
Składniki