Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wkruszamy ser i miksujemy kilka chwil, na koniec wsypujemy mąkę, proszek, wlewamy ocet, dodajemy śmietanę i miksujemy na jednolite ciasto. Ciasto jest dość gęste.
W garnku rozgrzewamy olej. Następnie za pomocą dwóch łyżek z ciasta formujemy pączki i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia.
Usmażone wyjmujemy, najlepiej łyżką cedzakową i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Pączki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast octu do ciasta można dać spirytus. Ocet w pączkach nie jest wyczuwalny, a pączki nie chłoną tłuszczu.
Komentarze do przepisu (14)
*Przejdziesz do wersji klasycznej