Serowe oponki

Serowe oponki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Smak wakacji na wsi u Dziadków i rodzinnego Domu. Szybkie i proste. Pyszne - zwłaszcza gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki

  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • Ser biały, 0,5 kg
  • cukier, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • śmietana, 1 szkl.
  • Soda spożywcza, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia, 1 l
  • cukier puder do posypania
  • jajko, 1 szt.

Przygotowanie

  1. Biały ser rozdrobnić (nie przepuszczać przez maszynkę!!) widelcem lub zetrzeć na tarku, jeśli jest twardawy. Najlepszy jest taki zamrożony i odmrożony - ma drobnoziarnistą konsystencję.

  2. Na stolnicy przesiekać mąkę, ser i cukry.

  3. Śmietanę wymieszać z jajkiem i sodą. Dodać do mąki i reszty.

  4. Wyrobić ciasto.

  5. Wałkować na grubość 0,5-1,0 cm. Wykrawać otworki.

  6. Smażyć na rumiano na średnim płomieniu.

  7. Obficie popudrować.

  8. Smacznego. :)

Komentarze do przepisu (10)

justynka 08 sierpnia 2009
Smażę takie dla moich dzieciaczków. Uwielbiają je! Potwierdzam , Że najlepsze jeszcze ciepłe.
Jagoda50 09 sierpnia 2009
Jak fajnie ,że podałas ten przepis,dawniej robiłam takie oponki czesto ale zapomniałam juz jak sie je robi..A... Czytaj całość »
Jak fajnie ,że podałas ten przepis,dawniej robiłam takie oponki czesto ale zapomniałam juz jak sie je robi..A teraz korzystając z Twojego przepisu znów zaczne je robic.Są bardzo smaczne.Pozdrawiam
Konto usunięte 10 sierpnia 2009
W skłądzie produktów nie ma podanego jakja, przepis niesolidny
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna, 0,5 kg
  • Ser biały, 0,5 kg
  • cukier, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 op.
  • śmietana, 1 szkl.
  • Soda spożywcza, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia, 1 l
  • cukier puder do posypania
  • jajko, 1 szt.
Składniki