Serowe oponki

Serowe oponki
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: natsko1993
Kto ich nie lubi? Są przepyszne!

Składniki

  • 500 g sera półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu ponownie zagnieść.

    W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 18 lipca 2018
Uwielbiam :-)
Składniki
  • 500 g sera półtłustego
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • mały kieliszek spirytusu
  • cukier puder do oprószenia
Składniki