Serowe mini pączki

Serowe mini pączki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: jolao
Małe co nieco nie tylko na czas karnawału.

Składniki

  • twaróg półtłusty w kostce 500 g
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 50 g
  • serek homogenizowany waniliowy 200 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • spirytus 1 łyżka
  • żółtka 4 sztuki
  • aromat cytrynowy kilka kropli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy (ciasto będzie kleiste, ale takie ma być).

    Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego (zamiast formować kulek można nakładać ciasto łyżeczką do herbaty).

    Pączki w większości odwracają się same, jednak czasami się zdarza, że trzeba im w tym pomóc. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Pączki oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Suroweczka 12 grudnia 2017
Takie pączusie są pyszne :)
Nevermore 12 grudnia 2017
Jak tylko słyszę "ser", to coś mnie przyciąga do przepisu ;)

Świetna przekąska do czegoś... Czytaj całość »
Jak tylko słyszę "ser", to coś mnie przyciąga do przepisu ;)

Świetna przekąska do czegoś ciepłego, ale chyba i z "czymś" mocniejszym się sprawdzi xD
Składniki
  • twaróg półtłusty w kostce 500 g
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier 50 g
  • serek homogenizowany waniliowy 200 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • spirytus 1 łyżka
  • żółtka 4 sztuki
  • aromat cytrynowy kilka kropli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Składniki