Serowa babka

Serowa babka
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Serowa babka to szybkie ciasto na każdą okazje. Smaczna, lekko wilgotna, z dodatkiem kakao.

Składniki

  • na foremkę 20- 22 cm:
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20%
  • 270 g mąki
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia= 15 g
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki kakao
  • 1- 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Jajka rozdzielić. Białka odstawić, a żółtka dodawać po jednym do utartej masy maślanej.

  2. Serek wymieszać w osobnej miseczce przy pomocy rózgi kuchennej i dodać do jajek z masłem. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i ostrożnie połączyć z masą, lekko wymieszać.

  3. Dwie trzecie masy przełożyć do przygotowanej foremki. Do reszty ciasta wsypać kakao i wlać 2- 3 łyżki mleka. Wymieszać i przełożyć do foremki na jasne ciasto. Przy pomocy łyżki lub widelca zrobić wzorek.

Komentarze do przepisu (7)

Narobiłaś mi apetytu. Może jeszcze dzisiaj ją upiekę.
SprytnaChochla 10 maja
Szybko i pysznie!
Nevermore 10 maja
"Serowa babka", no i już to lubię :) Żeby tylko jeszcze człowiek nie miał traumy sprzed lat odnośnie... Czytaj całość »
"Serowa babka", no i już to lubię :) Żeby tylko jeszcze człowiek nie miał traumy sprzed lat odnośnie pieczenia, to byłoby super ;p
Pyszne ciacho, ale nie będę pisał, co bym miał do popicia, bo wiadomo hihi.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • na foremkę 20- 22 cm:
  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20%
  • 270 g mąki
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 proszek do pieczenia= 15 g
  • szczypta soli
  • 2- 3 łyżki kakao
  • 1- 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • bułka tarta
Składniki