Seromakowiec zebra.

Seromakowiec zebra.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepis na przepyszny sernik z makiem. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Uwielbiam je w każdym wariancie, na zimno, pieczone, z owocami….. Te klasyczne i i te w nowych odsłonach. na moim kanale You Tube znajdziecie kilkanaście przepisów na serniki, ten z makiem zalicza się do moich ulubieńców.

Składniki

  • CIASTO:
  • 220 G MAKI PSZENNEJ
  • 100 G MASŁA
  • 50 G CUKRU
  • 1 JAJKO
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • MASA SEROWA:
  • 500 G TŁUSTEGO TWAROGU
  • 2 JAJKA
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU Z WANILIA
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 120 G MAKU

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ CIASTO:

    MASŁO ROZPUŚCIĆ W GARNKU I ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA.

    DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA, DODAĆ CUKIER,SZCZYPTĘ SOLI, JAJKO ORAZ ROZPUSZCZONE MASŁO. WYROBIĆ NA GŁADKIE CIASTO. GOTOWYM CIASTEM WYKLEIĆ TORTOWNICE, BRZEGI I DNO ( TORTOWNICA O ŚREDNICY 22 CM).

    TAK PRZYGOTOWANA TORTOWNICE WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.

  2. ZROBIĆ MASĘ SEROWA: SER ZMIELIĆ I DODAĆ DO NIEGO WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK. ZBLENDOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.

    MAK ZALAĆ WRZĄTKIEM I ZOSTAWIĆ NA 30 MINUT. PO TYM CZASIE MAK ODSĄCZYĆ Z WODY I ZMIELIĆ.

  3. 1/3 MASY SEROWEJ PRZEŁOŻYĆ DO INNEJ MISKI I DODAĆ DO NIEJ ODSĄCZONY I ZMIELONY MAK.

    CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ

    . TORTOWNICE WYJĄĆ Z LODÓWKI I WLEWAĆ DO NIEJ PO ŁYŻCE KAŻDEJ MASY.

    MASĘ UKŁADAMY WARSTWOWO JEDNA NA DRUGA, TAK JAK NA FILMIE.

    NA KONIEC NA MASIE SEROWEJ MOŻNA WYRYSOWAĆ WZOREK, PATYCZKIEM PRZECIĄGNĄĆ W KILKU MIEJSCACH PO MASIE SEROWEJ, ZACZYNAJĄC OD BRZEGU DO ŚRODKA.

  4. CIASTO PIEC W TEMPERATURZE 170 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 – 45 MIN.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • CIASTO:
  • 220 G MAKI PSZENNEJ
  • 100 G MASŁA
  • 50 G CUKRU
  • 1 JAJKO
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • MASA SEROWA:
  • 500 G TŁUSTEGO TWAROGU
  • 2 JAJKA
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU Z WANILIA
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 120 G MAKU
Składniki