Seromakowiec bez spodu

Seromakowiec bez spodu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Masa serowa:
  • Ser biały twarogowy 1 kg
  • Jajo kurze 5 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Masło 100 g
  • Skórka pomarańczowa (kandyzowana) 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki
  • Aromat pomarańczowy kilka kropel
  • Masa makowa:
  • Mak suchy mielony 400 g
  • Mleko 1 i 3/4 szklanki (ciepłe)
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Aromat migdałowy kilka kropel
  • Bakalie (orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki) 100 - 150 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa 2 łyżki
  • Lukier:
  • Cukier puder 10 łyżek
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Gorąca woda 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.

  2. Masa serowa:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawć stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
    Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.

  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.

  5. Wystudzony seromakowiec posypać odrobiną skórki pomarańczowej i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

  6. Lukier:
    Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.

  7. Składniki na dużą formę 34 cm x 25,5 cm x 7 cm, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.

Komentarze do przepisu (11)

palma 27 stycznia 2017
Czy na pewno suchy mak?
micgad 08 grudnia 2020
Mam pytanie odnośnie sera - ma być zwykły twaróg w kostce czy z wiaderka?
ania75g 23 grudnia 2020
Witam, mam pytanie czy może być masa makowa gotowa z puszki? Jeżeli tak to czy też trzeba do niej dodać utarte... Czytaj całość »
Witam, mam pytanie czy może być masa makowa gotowa z puszki? Jeżeli tak to czy też trzeba do niej dodać utarte żółtka i ubite białka?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa serowa:
  • Ser biały twarogowy 1 kg
  • Jajo kurze 5 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Masło 100 g
  • Skórka pomarańczowa (kandyzowana) 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki
  • Aromat pomarańczowy kilka kropel
  • Masa makowa:
  • Mak suchy mielony 400 g
  • Mleko 1 i 3/4 szklanki (ciepłe)
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 łyżka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Aromat migdałowy kilka kropel
  • Bakalie (orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki) 100 - 150 g
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa 2 łyżki
  • Lukier:
  • Cukier puder 10 łyżek
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Gorąca woda 2 łyżki
Składniki