Seromakowiec bez spodu

Seromakowiec bez spodu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.

  2. Masa serowa:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawć stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
    Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.

  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.

  5. Wystudzony seromakowiec posypać odrobiną skórki pomarańczowej i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

  6. Lukier:
    Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.

  7. Składniki na dużą formę 34 cm x 25,5 cm x 7 cm, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.

Komentarze do przepisu (2)

palma 27 stycznia 2017
Czy na pewno suchy mak?
Nemezja 27 stycznia 2017
Użyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a... Czytaj całość »
Użyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami i w tym przypadku pominąć moczenie maku w mleku do masy makowej.
Składniki
Składniki