Seromakowiec

Seromakowiec
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Połączenie sernika z makowce pyszne ciasto polecam

Składniki

  • margaryna 100 gr
  • cukier puder 140 gr
  • mąka pszenna 1 szkl
  • jajko 1
  • puszka maku
  • jajka 2
  • cukier 180 gr
  • kasza manna 3 łyżki
  • masło lub margaryna 150 gr
  • ser w wiaderku 1 kg
  • cukier 1 szkl
  • cukier wanilinowy
  • jajka 4
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 0,5 szkl
  • cukier 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Cukier puder ,margarynę ,mąkę i jajko daję do miski zagniatam kruche ciasto i wykładam blachę wyłożoną papierem do pieczenia .

  2. Masę makową daję do miski do niej 2 jajka ,kasze mannę ,cukier i ucieram całość

  3. Utarty mak wykładam na ciasto w blaszce równam

  4. Masa serowa ;do miski 1 szkl cukru,4 jajka ubijam na gładką masę dodaję 150 gr miękkiego masła lub margaryny i 1 kg sera ,budyń i mąkę ziemniaczaną ucieram całość na puszystą masę.

  5. Masę serowa wykładam na masę makową i piekę około 50 minut w 200 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu należy pamiętać każdy piekarnik piecze inaczej

  6. Polewa ; do garnuszka daję 2 łyżki masła ,2 łyżki wody ,2 łyżki cukru ,2 łyżki kakao rozpuszczam składniki polewy nie gotuję i odstawiam do ostygnięcia i masa zgęstnieje

  7. Wystudzone ciasto polewam ostudzoną polewą i posypuję wiórkami lub dowolną posypką i ciast najlepiej na cała noc do lodówki

Składniki
  • margaryna 100 gr
  • cukier puder 140 gr
  • mąka pszenna 1 szkl
  • jajko 1
  • puszka maku
  • jajka 2
  • cukier 180 gr
  • kasza manna 3 łyżki
  • masło lub margaryna 150 gr
  • ser w wiaderku 1 kg
  • cukier 1 szkl
  • cukier wanilinowy
  • jajka 4
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • woda 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 0,5 szkl
  • cukier 2 łyżki
Składniki