Seromakowiec

Seromakowiec
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
To pyszne ciasto nie jest specjalnie trudne. Owszem wymaga trochę czasu, ale z pewnością warto go poświęcić. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g zimnego masła
  • Masa makowa:
  • 400 g suchego maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g rodzynek
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady + 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, jajko i pokrojone drobno zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozprowadzić palcami w foremce. Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut. Wystudzić.
    Mak gotować pięć minut. Poczekać aż napęcznieje. Resztę wody odlać. Zmielić go dwa-trzy razy. Do zmielonego maku dodać cukier, rodzynki, miękkie masło, aromat migdałowy i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać.
    Twaróg zmielić dwa razy. Dodać do niego jajka, budyń śmietankowy, miękkie masło, cukier i aromat pomarańczowy. Całość dokładnie utrzeć.
    Na wystudzony spód nakładać łyżką na przemian masę makową, a potem masę serową. Tak postępować na całej blaszce, aż do wyczerpania składników.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 65-75 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż ciasto całkiem wystygnie. Potem polewa z rozpuszczonej na parze białej czekolady i mleka. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 18 stycznia
Wyglada oblednie smacznie!
kucharka-amatorka 19 stycznia
Dziękuję.
Wyobrazam sobie ten kuszacy zapach! Pyszne ciasto :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Spód:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g zimnego masła
  • Masa makowa:
  • 400 g suchego maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g rodzynek
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady + 3-4 łyżki mleka
Składniki