Seromakowiec

Przepis dnia 2019-12-20
Seromakowiec
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosik93
Ciekawy sposób na połączenie klasycznego sernika z makowcem.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g maku
  • 4 łyżki mleka
  • 750 g sera

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę, jajko, 125 g margaryny i 70 g cukru posiekać nożem, następnie zagnieść szybkimi ruchami ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 min

  2. 4 żółtka oddzielić od białek. 125 g margaryny utrzeć z 170 g cukru następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając. W misce wymieszać mleko, ser, mascarpone,sok z cytryny i kaszę mannę. Całość dodać do masy jajecznej. Białka ubić z 60 g cukru i dodać do całości. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać mak i dokładnie wymieszać.

  3. Cisto kruche rozwałkować, wyłożyć tortownice(26 cm) dociskając brzegi. Na cisto wykładać na przemian warstwę masy serowej i makowej, wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 60 min. w temperaturze 175 stopni(termoobieg 150 stopni). Ciasto wyjąć, odstawić na 15 min. następnie wyjąć z formy. Ciasto posypać cukrem puderem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 17 grudnia 2019
Jaki piękny! :)
marianna1289 21 grudnia 2019
super ciasto
Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g maku
  • 4 łyżki mleka
  • 750 g sera
Składniki