Seromakowiec

Seromakowiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Seromakowiec

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem.

    Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok 75 minut. ( Jeśli ciasto zacznie się zbyt mocno rumienić można przykryć w trakcie pieczenia ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu zaczekać do całkowitego wystudzenia.

Składniki
Składniki