Seromakowiec

Seromakowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Fonka
Dla wielbicieli sera i maku to ciasto w sam raz, gdyż połączenie sera i maku daje wspaniały smak.

Składniki

  • MASA MAKOWA:
  • Mak niebieski 40 dag
  • Cukier 1 szklanka ok.30 dag
  • Jajka 2 szt
  • Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy) 100g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 100g
  • Masło 2 łyżki (30g)
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały mielony 1 kg
  • Jajka 4 szt
  • Masło 10 dag
  • Cukier drobny do wypieków 30 dag
  • Maka ziemniaczana 2 łyżki
  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Cukier 15 dag
  • Masło 12,5 dag (pół kostki
  • Jajka 2 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5g)

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    1. Mak: należy wcześniej zaparzyć, następnie zmielić dwu- lub trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy cukier drobny do wypieków, żółtka, masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.


    2. Ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy.
    Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    3. Ser: przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy.

    4. Na spód w formie wykładamy masę makową, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy placek do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmujemy i dekorujemy, polewając roztopioną czekoladą.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 stycznia 2018
Połączenie sera i maku...zawsze się sprawdza bo jest przepyszne!:)
Nevermore 13 stycznia 2018
Chrum, chrum, chrum ;D
Serek nigdy nie umknie mojej uwadze, a jeszcze z makiem, to już mi nic więcej nie potrzeba :)
Składniki
  • MASA MAKOWA:
  • Mak niebieski 40 dag
  • Cukier 1 szklanka ok.30 dag
  • Jajka 2 szt
  • Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy) 100g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 100g
  • Masło 2 łyżki (30g)
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały mielony 1 kg
  • Jajka 4 szt
  • Masło 10 dag
  • Cukier drobny do wypieków 30 dag
  • Maka ziemniaczana 2 łyżki
  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Cukier 15 dag
  • Masło 12,5 dag (pół kostki
  • Jajka 2 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5g)
Składniki