Seromakowiec

Seromakowiec
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pasjonata
Pyszne ciasto

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z podanych składników zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x36).

  2. Mak:

    Mak zalewamy w garnku wodą, chwilkę gotujemy, zestawiamy z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok 15 min. Odlewamy nadmiar wody i mielimy 3x.

    Do zmielonego maku dodajemy masło, cukier, żółtka, miód, olejek, smalec, cynamon, kawę, rodzynki i ucieramy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do maku, delikatnie mieszamy łyżką.

  3. Ser:

    W większej misce ucieramy na gładki krem margarynę z cukrem. Stopniowo dodajemy cały ser. Następnie wsypujemy budyń, żółtka i przesianą mąkę pszenną. Dalej ucieramy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

  4. Na kruche ciasto kładziemy masę makową, przykrywamy masą serową i pieczemy w temp 160- 180 stopni ok 75 min.

    Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową.


    Smacznego.

Składniki
Składniki