Seromakowiec

Seromakowiec
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: monialubi
Sernik i makowiec w jednym - nic dodać nic ująć.

Składniki

  • Kruche ciasto: 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Masa serowa: 50g masła
  • 750g mielonego twarogu
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka (M)
  • Masa makowa: 4 jajka (M)
  • 1 łyżka mleka
  • 500g masy makowej (z puszki)

Przygotowanie

  1. Roztopić 50g masła (do masy serowej). Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wykleić dno formy.

  3. Masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować i wylać na przygotowany spód z kruchego ciasta.

  4. Masa makowa: Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka. Żółtko wymieszać z mlekiem. Masę makową wymieszać z białkiem i pozostałymi jajkami. Masę wyłożyć łyżką na masę serową i wyrównać powierzchnię.

  5. Pozostałe kruche ciasto zagnieść z 2 łyżkami żółtka z mlekiem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyciąć centymetrowe paski. Paski układać na cieście tworząc kratkę. Posmarować resztą żółtka. Piec 45 minut na dolnym poziomie piekarnika.


    Smacznego :)

Składniki
  • Kruche ciasto: 400g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła
  • 1 jajko (M)
  • Masa serowa: 50g masła
  • 750g mielonego twarogu
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie startej skórki cytrynowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 jajka (M)
  • Masa makowa: 4 jajka (M)
  • 1 łyżka mleka
  • 500g masy makowej (z puszki)
Składniki