Seromakowiec

Seromakowiec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: luna76
Z połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec

Składniki

  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i siekam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.

  2. Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko by nie napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki.

  3. Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

  4. Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza.
    Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce,

  5. na wierzch wykładam większa część masy serowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę jeszcze jakieś 40-50 min.

Komentarze do przepisu (8)

ciacho50 27 kwietnia 2016
Pyszne ciacho :)
Obserwator 27 kwietnia 2016
Cudowne ciacho :)
Futka 27 kwietnia 2016
Bajeczne ciasto! Mój ulubiony duet :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 2-3 średniej wielkości jabłka
Składniki